
Asielzoekers in Zwitserland moeten meebetalen aan opvang
Vluchtelingen die zich in Zwitserland aanmelden moeten al maandenlang meebetalen aan hun opvang. Als ze meer dan 1000 Zwitserse frank (915 euro) bij zich hebben, moeten ze dat inleveren. Dat werd gisteravond pas bekend toen een Syrische vluchteling dat vertelde op de Zwitserse zender SRF.
De man kwam met zijn gezin in Zwitserland aan en had omgerekend 2000 Zwitserse frank bij zich. De helft daarvan moest hij afstaan.
Een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Migratie maakte bekend dat het afgelopen jaar 112 asielzoekers in totaal 210.000 frank hebben moeten inleveren. Het is niet duidelijk of er ook persoonlijke spullen in beslag zijn genomen.
In ruil kregen de asielzoekers een ontvangstbewijs. Als ze het land binnen zeven maanden weer verlaten, kunnen ze het geld terugkrijgen.
Werken voor verblijf
Blijven ze langer in Zwitserland, dan moeten asielzoekers een deel van hun loon afstaan. Tien jaar lang wordt 10 procent van het salaris ingehouden, totdat ze een bedrag van 15.000 Zwitserse frank hebben betaald. Het is niet duidelijk of vluchtelingen die eerder geld hebben ingeleverd ook 15.000 euro van hun loon moeten afstaan.
Zwitserse media schrijven dat nu blijkt dat de regeling al twintig jaar wordt toegepast.
Denemarken
Een vergelijkbaar plan van de Deense regering leidde vorige maand tot ophef in Europa. Denemarken wil van vluchtelingen contant geld boven de 1340 euro in beslag nemen, net als juwelen. Persoonlijke zaken als horloges, trouwringen en telefoons mogen vluchtelingen wel houden.
In binnen- en buitenland werd met afschuw gereageerd op het Deense plan. Het werd onder meer vergeleken met wat nazi's in de Tweede Wereldoorlog deden met de Joden.
Wekdienst 26/5: Hemelvaartsdrukte verwacht op Schiphol • Feyenoord terug in Rotterdam
Nieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan je dag.
- liveblog
Oekraïne: Rusland beschiet meer dan veertig plaatsen in Donbas
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Gemeenten hebben handen vol aan opvang Oekraïense vluchtelingen
In een onderzoek van de NOS melden gemeenten dat ander werk daardoor soms blijft liggen. Maar het draagvlak voor opvang blijft groot.