'Nieuwe korpschef Akerboom is capabel en aimabel'

tijd van publicatie
ANP

Erik Akerboom (1961, Lisse), de aanstaande korpschef van Nationale Politie, heeft al een keur aan topfuncties bekleed. Op dit moment is hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Defensie, secretaris-generaal. Daar begon hij in 2012. Hij doet het niet onverdienstelijk, zeggen twee vakbondsleiders die met hem hebben gewerkt.

Akerboom kreeg al snel de eerste crisis voor zijn kiezen. "Kort na zijn aantreden zegden vakbonden het vertrouwen op in het hoofd personeelszaken bij Defensie, vanwege een reorganisatie", zegt Jean Debie van VBM. "En toen heeft Akerboom heel snel een analyse gemaakt van de knelpunten."

Leon van der Hulst van vakbond ACOM vult aan: "De secretaris-generaal heeft toen het vertrouwen weer teruggewonnen. Hij nam zelf het heft in handen. En zorgde ervoor dat de bonden snel weer vertrouwen kregen."

Akerboom met minister Hennis van Defensie ANP

Het hoofd van personeelszaken van Defensie is na die affaire ontslagen. "Ja, uiteindelijk heeft Akerboom de aanbevelingen van de vakbonden grotendeels gevolgd", aldus Debie. "Dus dat kan ik wel een prettige samenwerking noemen."

Geen groentje

Voordat Akerboom bij Defensie terechtkwam, was hij bijna vier jaar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Maar ook bij de politie is hij geen groentje. 

Van 1982 tot 1986 ging hij naar de politieacademie in Apeldoorn. Vervolgens ging hij aan de slag bij het korps in Utrecht. Daar bekleedde hij verschillende functies en intussen haalde Akerboom zijn doctoraal Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In 1998 maakte hij de overstap naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Vijf jaar later ging hij terug naar de politie en werd Akerboom korpschef van de regio Brabant-Noord. Dat deed hij tot 2009 en op 21 maart 2016 gaat hij dus weer terug naar de blauwe uniformen, de Nationale Politie, een organisatie die op zijn zachtst gezegd opstartproblemen kent.

Akerboom was in 2009 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Rechts minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst ANP

"Hij staat natuurlijk voor een geweldige opgave", zegt Debie. "Het belangrijkste is dat hij het personeel weer vertrouwen moet geven. Akerboom moet de gewone agenten weer motiveren." Deze zomer gaf 80 procent van de agenten nog aan dat het enthousiasme om voor de politie te werken is afgenomen.

De vakbondsleider denkt dat Akerboom een goede korpschef kan zijn. "Zoals ik hem ken, is het een open mens. Hij komt afspraken na. Hij luistert goed en heeft een samenbindend vermogen."

Behalve oog voor de gewone agent, moet de nieuwe chef ook oog hebben voor de bedrijfsvoering, die niet op de rails is bij de Nationale Politie. "Akerboom moet dat weer op orde krijgen en dat is natuurlijk niet van vandaag op morgen gerealiseerd", aldus Debie.

Altijd eerlijk

Van der Hulst: "Bij Defensie heeft hij bewezen dat hij kan reorganiseren en bezuinigen, dat doen ze daar namelijk al 20 jaar, dus wat dat betreft is hij de juiste man voor de Nationale Politie. Wat Akerboom siert is dat hij altijd eerlijk is. Hij draait er niet omheen als het gaat piepen en kraken. "Samenvattend zegt de ACOM-baas: "Ik kan zeggen dat Akerboom capabel en aimabel is."

En de aanstaande korpschef zelf? Die lijkt niet bang te zijn voor een flinke uitdaging. Zo getuigt een Twitterbericht van zijn hand van enkele weken geleden dat hij veel waarde hecht aan verbetering:

STER reclame