Voormalig PvdA-leider Ad Melkert op een partijcongres
NOS Nieuws

Melkert adviseur Miljoenennota bij Raad van State

Voormalig PvdA-lijsttrekker en oud-minister Ad Melkert krijgt een deeltijdbaan bij de Raad van State. Hij gaat zich bezighouden met het jaarlijkse advies over de Miljoenennota.

Ook topambtenaar Gerard Roes krijgt een adviseursfunctie bij de Raad van State, meldt het kabinet. Roes was als directeur-generaal op het ministerie van Veiligheid en Justitie betrokken bij de Teevendeal.

Goede catch

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie noemde premier Rutte zowel Melkert als Roes een "goede catch". Melkert was PvdA-fractievoorzitter en minister van Sociale Zaken en werd in december 2001 tot lijsttrekker gekozen. Na de verkiezingsnederlaag in mei 2002 stapte hij op. Vervolgens ging Melkert naar de Wereldbank en werkte hij als speciaal VN-gezant in Irak.

De premier loofde Melkerts kwaliteiten. "Als minister werkte hij zeer gedetailleerd en waren zijn ambtenaren zeer gemotiveerd. Van financiën heeft hij echt wel verstand."

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of topambtenaar Roes naar de Raad van State gaat vanwege een grote schoonmaak op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Rutte wijst op Roes' staat van dienst als directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving.

Bonnetje

Bij de Teeven-affaire sprak Roes met de staatssecretaris over de deal die die in zijn tijd als officier van justitie had gesloten met crimineel Cees H. Roes heeft in een verslag opgeschreven dat er een bedrag van rond de 4,8 miljoen euro was overgemaakt aan de crimineel. De Tweede Kamer bleef echter lange tijd verstoken van deze informatie. Op de afdeling van Roes stond ook het oude computersysteem, waaruit later het gezochte bonnetje tevoorschijn kwam.

Roes gaat zich bij de Raad van State onder meer bezighouden met "de wijze waarop de kwaliteit van de wetgeving op het ministerie mede door de adviezen van de Raad van State kan worden gewaarborgd", zo staat in het persbericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl