Van der Steur: Kamer moet oordelen over mijn geloofwaardigheid

Van der Steur en Maat stonden gisteren de pers te woord ANP

Minister Van der Steur zegt dat de Tweede Kamer moet oordelen of hij nog geloofwaardig is na de kwestie rond forensisch expert George Maat. Woensdag moet Van der Steur zich in een Kamerdebat verantwoorden. "Ik hoop dat ik kan voorkomen dat het weer zal gebeuren", zegt de minister. "Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders."

Op de steun van premier Rutte kan hij in ieder geval rekenen. "Ik denk dat hij de goede man is voor deze baan", zegt de premier.

Fouten erkennen

Van der Steur geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt. "Als je fouten maakt, moet je die ook erkennen." Hij bood gisteren zijn excuses aan aan Maat. "Ik had meer als minister moeten reageren dan als mens." Ook geeft hij toe dat hij de Tweede Kamer beter had moeten informeren.

Deze excuses vindt Rutte belangrijk. "In mijn vak is het zo dat er altijd momenten zijn dat je in het nieuws bent. Beeldvorming is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat als je fouten maakt, je dat benoemt."

Van der Steur vindt niet dat de drie situaties waarin hij fouten moest toegeven met elkaar te maken hebben. "Dat waren drie heel verschillende situaties", zegt hij. Van der Steur bood eerder verontschuldigingen aan voor zijn onvolledige verhaal over de Volkert-foto. Later deed hij dat voor de fouten rond de Teevendeal

Emoties

Professor Maat werd ervan beschuldigd dat hij informatie over de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp openbaar had gemaakt. Van der Steur haalde de expert van het onderzoek af en noemde de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos". 

Achteraf bleek dat Maat op geoorloofde wijze les had gegeven aan studenten over zijn vakgebied, met als praktijkvoorbeeld het MH17-onderzoek.

Rutte zegt dat hij de emoties van Van der Steur destijds begreep en dat hij de excuses terecht vindt. Verder wil hij niet ingaan op de gesprekken die hij met de minister heeft gehad. Hij wil ook niet zeggen of hij vindt dat Van der Steur sneller zijn excuses had moeten aanbieden. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kamer moet oordelen over mijn geloofwaardigheid'

STER Reclame