Facebook

In Arnhem is een oud-militair van 47 opgepakt die in Syrië strijders van Islamitische Staat zou hebben gedood. Volgens het Openbaar Ministerie is het een oud-Dutchbatter. De man, Jitse Akse, deed vorig jaar in de media en op Facebook verslag van zijn strijd tegen de terreurbeweging.

Hij werd woensdag aangehouden en is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die heeft hem weer vrijgelaten, op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert, in Nederland blijft en zich elke week op een politiebureau meldt. Dit om te voorkomen dat Akse weer naar Syrië gaat.

'Akse heeft zelf tegen media gezegd dat hij mensen heeft gedood'

Justitie vermoedt dat de Nederlander meevocht met de Koerdische militie YPG. "Volgens Amnesty International zou de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken zijn geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd", laat het Openbaar Ministerie weten. 

"Geen eigen rechter"

Het OM benadrukt dat mensen niet voor eigen rechter mogen spelen, ook al is het in de strijd tegen IS. "We willen niet dat mensen op eigen houtje strafbare feiten gaan plegen", zegt officier van justitie Jirko Patist. 

"Dit is iemand van wie wij aanwijzingen hebben dat hij is betrokken bij het doodschieten, het vermoorden van mensen", zegt Patist. "Het moet onderzocht worden."

Nederlanders die tegen IS vechten, vallen gewoon onder het Nederlandse strafrecht en kunnen dus vervolgd worden als zij misdrijven plegen.

Veel steunbetuigingen

Tegen de Leeuwarder Courant zei Akse dinsdag nog, dus een dag voor zijn arrestatie, dat hij niet interessant is voor justitie. Over een eventuele arrestatie zei hij: "Mocht ik worden opgepakt, dan staat binnen de kortste keren het Binnenhof vol. Ik heb al zo veel steunbetuigingen gehad voor het goede werk dat ik doe. De meeste steun komt uit de veteranenwereld. Ook mijn Facebook staat er vol mee."

F-16's

Het verschil tussen de oud-militair en bijvoorbeeld de Nederlandse F-16-piloten die tegen IS strijden is volgens justitie dat de gevechtsvliegtuigen er op verzoek van de regering van Irak zijn. "Hier gaat het om een individuele Nederlander die niet in krijgsdienst is", zegt het OM.

De politie onderzoekt de precieze rol van de oud-militair nog. Later wordt besloten of hij wordt vervolgd.

STER reclame