Joram van Klaveren en Louis Bontes ANP

Voor Nederland (VNL) krijgt ruim 250.000 euro subsidie die naar de PVV zou zijn gegaan als dat een ledenpartij zou zijn geweest. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt een bericht daarover uit de Volkskrant.

Partijen kunnen een subsidie van het ministerie krijgen als ze aan allerlei voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat ze minimaal duizend leden hebben. VNL, de partij van de oud-PVV'ers Bontes en Van Klaveren, voldoet aan die eis. 

Delen

Voor afgesplitste partijen geldt de regel dat ze het basisbedrag moeten delen met de partij waarvan ze zijn afgescheiden. In het geval van Bontes en Van Klaveren is dat de PVV. Maar omdat de PVV zelf maar één lid heeft, hoeft VNL het bedrag toch niet te delen. 

Ook de Kamerleden Kuzu en Özturk, die samen de partij Denk hebben gevormd, voldoen aan de regels om voor subsidie in aanmerking te komen. Maar omdat Kuzu en Özturk zich van een groepering hebben afgesplitst die wel meer dan duizend leden heeft, de PvdA, moet Denk de subsidie delen met die partij. Het basisbedrag voor Denk is daarom maar 15.000 euro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat de regels nu eenmaal zo zijn en dat minister Plasterk die heeft toegepast. Voor zover het ministerie weet, hebben afsplitsingen nog niet eerder op deze manier subsidie gekregen.

STER reclame