AFP

Apple moet mogelijk zo'n 8 miljard dollar aan naheffingen in Europa betalen, blijkt uit een analyse van persbureau Bloomberg. De Europese Commissie doet onderzoek naar de wijze waarop Apple zijn belastingen aangeeft.

Het bedrijf maakt, net als veel andere ondernemingen, slim gebruik van regelgeving en verschillen in regelgeving tussen landen. Daardoor betaalt Apple zeer weinig belasting. Volgens de informatie van Bloomberg komt 55 procent van de omzet van buiten de VS, maar betaalt Apple daar slechts 1,8 procent belasting over.

'Politieke onzin'

Mogelijk legt de commissie volgens Bloomberg Apple alsnog een tarief van 12,5 procent op over de jaren 2004-2012. Apple behaalde toen in Europa 64,1 miljard dollar winst, waardoor het dus nog 8 miljard dollar zou moeten betalen. Volgens Bloomberg neemt de commissie hierover al in maart een besluit. 

Maar zover is het nog niet en Apple zal de komende tijd ongetwijfeld flink gaan lobbyen in Europa. Recentelijk zei Apple-topman Tim Cook in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat de beschuldigingen over belastingontduiking "politieke onzin" zijn.

STER reclame