NOS Nieuws

Steeds meer faalangstexamens voor rijbewijs

Steeds meer mensen doen een faalangstexamen als ze het rijbewijs willen halen. In 2011 was het 1,5 procent van de examenkandidaten; vorig jaar was het ruim 6 procent. Dat komt neer op bijna 24.000 examens.

Een faalangstexamen duurt zo'n half uur langer dan een normaal examen. De examinatoren bij dit examen zijn getraind om kandidaten op hun gemak te stellen. Ook kunnen kandidaten tijdens een faalangstexamen even pauze nemen. Deze andere werkwijze heeft succes; bijna 60 procent van de kandidaten slaagt de eerste keer. Bij het normale examen is dat 50 procent.

"Maar het examen is niet makkelijker dan een gewoon examen. Het is hetzelfde. Het gaat bij dit examen niet om mensen die niet kunnen rijden, maar om mensen die erg angstig zijn tijdens een examen", zei Irene Heldens van het CBR in het NOS Radio 1 Journaal.

Proef

In Noord-Brabant wordt het faalangstexamen het vaakst afgenomen. Die provincie was ook de eerste waar het examen als proef werd ingevoerd. In Groningen zijn de minste faalangstexamens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl