Gastconservator Albert Haar voor de originele instrumenten van Cuby + Blizzards
NOS Nieuws

'Harry Muskee was een icoon voor Drenthe'

Het Drents Museum in Assen opent dit weekend twee exposities over de Drentse bluesheld Harry 'Cuby' Muskee. Muskee was de zanger van de bluesband Cuby + Blizzards en geldt als de grondlegger van de polderblues. Hij overleed in 2011 en zou dit jaar 75 zijn geworden. RTV Drenthe mocht de tentoonstellingen vandaag al bekijken.

De expositie Window of my Eyes neemt de bezoeker mee op reis door het leven van Harry Muskee. "Deze tentoonstelling laat de hele ontwikkeling zien vanaf zijn geboorte in Assen, zijn muziek in Grolloo, de optredens in Nederland, de reizen naar Amerika en zijn liefde voor Drenthe. Daar eindigt de tentoonstelling mee en daarmee is de cirkel rond", aldus gastconservator Albert Haar.

Originele instrumenten

Ook is er materiaal te zien uit het nog onbekende fotoarchief van oud-Cuby-gitarist Eelco Gelling. Verder worden originele instrumenten van Cuby + Blizzards tentoongesteld en is er een overzicht van al zijn muziekalbums.

Harry Muskee was volgens Albert Haar een icoon voor Drenthe. "Harry was de verbeelding voor veel Drentse jongeren in de jaren zestig, zeventig en tachtig."

Huub van der Lubbe

Naast Window of my Eyes is in het museum ook de expositie Blues from heaven - Harry Muskee door de lens van Rudy Leukfeldt te zien. De fotograaf legde Muskee vaak op beeld vast. De selectie bevat zowel zwart-wit- als kleurenfoto's. "Dit is een prachtige locatie, een prachtige zaal en ik ben er heel trots op dat ik hier de portretten van Harry mag laten zien", aldus Leukfeldt.

Beide tentoonstellingen worden zaterdagavond geopend door zanger Huub van der Lubbe van De Dijk. Dan zijn er ook optredens van de voormalige Cuby + Blizzards-gitaristen Eelco Gelling en Erwin Java. De exposities zijn tot 17 april te zien.

Fotograaf Rudy Leukfeldt voor twee van zijn portretten van Harry Muskee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl