Arno Havenga
NOS Sport

Havenga en Van Galen 'op koers'

De uitgangspunten zijn verschillend, maar zowel Arno Havenga, de bondscoach van de waterpolosters, als Robin van Galen, de coach van de waterpoloërs, is naar eigen zeggen goed op weg om bij de EK het vooraf gestelde doel te bereiken. Voor de vrouwen is dat de titel en voor de mannen een plek bij de eerst twaalf.

Donderdag kwamen zowel de mannen als de vrouwen in actie. Havenga boekte met de vrouwen na de 25-0 van dinsdag tegen Turkije ook een monsterzege op Portugal: 28-2. "We hebben geprobeerd te werken aan ons doelsaldo", aldus Havenga. "Dat is gelukt. We begonnen heel gezapig. Daar heb ik wat van gezegd en daarna ging het beter. Dit is een prima resultaat."

Van Galen zag zijn mannen met 15-4 verliezen van Spanje en daarmee is Nederland als derde geëindigd in groep A. "Ze waren twee maatjes te groot", aldus de coach. "Ze gingen als gekken in het begin en wij werden overrompeld. We moeten realistisch zijn. De top 7, top 8 is nog een paar jaar weg. We maken wel vorderingen."

Robin van Galen

De waterpoloërs treffen zaterdag Kroatië in de achtste finales. "Ook Kroatië is normaal gesproken een maat te groot", zegt Van Galen. "Wij richten ons op de wedstrijden vijf, zes en zeven. We gaan voor de plaatsen negen tot en met twaalf."

Met een plaats bij de eerste twaalf kwalificeren de waterpoloërs zich voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) begin april in Triëst. Voor de vrouwen, de nummer twee van de WK van 2015 en de nummer twee van de EK van 2014, ligt de lat hoger. De waterpoloërs zijn een team in opbouw, maar de waterpolosters behoren tot de titelfavorieten.

Met een Europese titel plaatst de ploeg van Havenga zich rechtstreeks voor Rio. En anders rest het OKT van maart in Gouda. De vrouwen treffen in de laatste twee poulewedstrijden zaterdag Rusland, de nummer acht van het afgelopen WK, en maandag Griekenland, de nummer zes van de wereld.

Portugal en Turkije waren prettige onderbrekingen, maar nu begint het echte werk

Arno Havenga

"Portugal en Turkije waren prettige onderbrekingen, maar nu begint het echte werk", aldus Havenga. "We krijgen twee zware wedstrijden. Griekenland oogt iets minder goed dan voorheen, maar blijft een lastige ploeg."

"De Russen maken een erg goede, frisse en scherpe indruk", gaat Havenga verder. "Maar we zijn er klaar voor. Tegen Hongarije (14-10) speelden we ondanks de druk van de start van de EK sterk. Dat duel is het echte referentiekader, dat niveau moeten we laten zien."

Van Galen en Havenga op de Olympische Spelen van 2008

Havenga is een vriend van Van Galen, speelde nog samen met Van Galen, was teammanager van de gouden olympische vrouwenploeg van Van Galen in 2008 en was ook nog assistent van Van Galen. Ze houden elkaars prestaties ook in Belgrado in de gaten.

"Als ons schema dat toelaat, gaan we kijken, maar als we moeten trainen, moeten we trainen", aldus Havenga. "Het duel met Spanje heb ik niet gezien, want we moesten trainen. We komen elkaar hier soms tegen, bellen elkaar af en toe en hebben via whatsapp contact. We hebben een mening over waterpolo en geven die."

"Het is altijd leuk om te praten over waterpolo", aldus Van Galen. "Waar het kan, steunen we elkaar. We hebben de vrouwen nog niet live gezien, maar dat gaat maandag gebeuren. Maandag hebben we een rustdag en gaan we met de jongens de dames aanmoedigen. We gunnen elkaar het allerbeste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl