Opgravingen van het karkas Science

10.000 jaar eerder dan gedacht kwamen mensen al in het Noordpoolgebied. Dat concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke blad Science. Eerder werd gedacht dat mensen pas 35.000 jaar geleden in de poolcirkel kwamen.

Onderzoekers hebben in Centraal-Siberië een skelet van een mammoet gevonden die gedood moet zijn door mensen. Op het karkas zijn beschadigingen te zien die aangericht zijn door jachtwapens. De beschadigingen zitten zo diep in de botten, dat een ander dier het niet kan hebben aangericht, zeggen de onderzoekers.

Daarnaast was de bek van de mammoet opengebroken. Die is zo sterk dat dit wel door mensen gedaan moet zijn. Hoogstwaarschijnlijk hebben de jagers de tong van het dier er vervolgens uitgehaald. Volgens ander onderzoek werd de mammoettong gegeten als delicatesse.

Overigens hoefden mensen 45.000 jaar geleden niet in dezelfde barre omstandigheden te overleven als nu. Het klimaat binnen de poolcirkel was in die tijd heel anders. Het was veel droger en er waren ook gebieden zonder ijs.

STER reclame