AFP

Het Openbaar Ministerie in Keulen is een vooronderzoek gestart naar 13 Noord-Afrikanen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de aanrandingen, verkrachtingen en berovingen tijdens Oud en Nieuw op het plein voor het Centraal Station van Keulen.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs om een zaak tegen de mannen te beginnen. De meesten komen uit Marokko. Het OM sluit niet uit dat het aantal verdachten nog verder stijgt.

Meer aangiften

Intussen is het aantal vrouwen dat aangifte heeft gedaan gestegen tot 739. Omdat in een aantal gevallen vrouwen samen aangifte hebben gedaan, ligt het officiële aantal aangiftes op 652. Volgens het OM gaat het in ruwweg de helft van de gevallen om aanranding.

De Duitse justitie heeft 10.000 euro tipgeld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van meer daders. De autoriteiten hopen dat mensen die met Oud en Nieuw bij het station waren foto's en video's inleveren, waardoor verdachten geïdentificeerd kunnen worden. 

Uit andere steden kwamen de afgelopen weken ook berichten dat vrouwen tijdens de jaarwisseling waren lastiggevallen. Niet alleen in Duitsland is naar aanleiding van de incidenten een heftige discussie ontstaan, ook vanuit het buitenland is verontwaardigd gereageerd. 

Carnaval afgelast

Uit angst voor soortgelijke gebeurtenissen als in Keulen is de carnavalsviering afgelast in de stad Rheinberg, bij Duisburg. Rheinberg ligt in dezelfde deelstaat als Keulen. Vlak bij de stad staat een asielzoekerscentrum en het gemeentebestuur vreest bezoek van 'probleemgroepen' tijdens het carnaval. 

De carnavalsvereniging heeft gezegd dat er niet genoeg tijd is om aan de door de gemeente geëiste veiligheidsmaatregelen te voldoen en heeft het feest daarom afgeblazen.

'Ik was niet Keulen, maar in Bonn'

STER reclame