NOS/Rienk Kamer
NOS Nieuws

Delfzijl vervult behoefte van bedrijven aan groene energie

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

Delfzijl zet de eerste stap voor de aanleg van het grootste zonne-energie park in Nederland. Vanmiddag werden de contracten getekend op het Chemiepark in de Groningse plaats. Steeds meer bedrijven vragen om de levering van groene energie, als zij zich ergens willen vestigen.

"Voor de ontwikkeling van onze bedrijventerreinen wordt het aanbieden van groene stroom belangrijker." Dat zegt Jannes Stokroos van Groningen Seaports, de beheerder van de havens en industrieterreinen in Delfzijl en de Eemshaven.

Zestig voetbalvelden

De 123.000 zonnepanelen worden geplaatst op een braakliggend terrein van ongeveer zestig voetbalvelden groot. Vanaf eind dit jaar leveren ze stroom aan de industrie op het Chemiepark.

Initiatiefnemer Hans Hoven van Sunport Energy: "Er is hier ruimte en de bedrijven willen zelf graag duurzame energie afnemen. Meerdere bedrijven hebben de slag gemaakt naar duurzaamheid, het is een manier om te laten zien dat je naar de toekomst kijkt".

In de havens van Delfzijl en de Eemshaven staan al honderden windmolens, die zo'n 350 megawatt aan stroom produceren. Daar komt volgens Jannes Stokroos binnenkort nog zo'n 250 megawatt bij.

Foto: Groningen Seaports
Het gebied op het Chemiepark in Delfzijl dat wordt omgetoverd in een zonne-energie park

Het zonne-energiepark zal 30 megawatt aan duurzame energie opwekken, goed voor 10.000 tot 12.000 huishoudens. "De combinatie zon en wind is een hele goede. Zonne-energie doet overdag z'n werk, windenergie met name in de nacht. Dus dat sluit op elkaar aan", zegt Hoven.

Over ongeveer drie maanden begint de aanleg van het zonnepark.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl