NOS Nieuws

Kamer wil hogere straffen voor geweld onder invloed

De Tweede Kamer vindt dat mensen die onder invloed van drank of drugs geweld plegen, een hogere straf moeten kunnen krijgen. Een ruime meerderheid steunt een wetsvoorstel waarin staat dat er een verplicht middelenonderzoek moet komen voor verdachten van een geweldsmisdrijf waar een voorlopige gevangenisstraf op staat.

Zo'n onderzoek bestaat uit twee delen: eerst bijvoorbeeld een adem- of speekseltest om te bepalen of er iets is gebruikt en dan een vervolgonderzoek om te bepalen hoeveel precies. De politie kan mensen verplichten om mee te werken, maar alleen als er een verdenking is van zware mishandeling of openlijke geweldpleging onder invloed van alcohol en drugs.

Strafeis

Minister Van der Steur zei in een Kamerdebat dat het belangrijk is dat wordt vastgesteld of er bij een geweldsmisdrijf verdovende middelen in het spel waren. Volgens hem wordt nu maar in 10 procent van de processen-verbaal opgenomen of dat zo is. Hij vindt dat dit percentage omhoog moet, zodat de officier van justitie in de strafeis kan meenemen of er agressieverhogende middelen zijn gebruikt.

De SP heeft nog twijfels over het wetsvoorstel. SP-Kamerlid Kooiman zei het vreemd te vinden dat er per definitie een hogere straf moet komen te staan op misdrijven waarbij drank of drugs in het spel zijn. Ze vraagt zich af of het minder erg is als geweld met het volle verstand en broodnuchter wordt gepleegd.

Colaatje

Kamerlid Swinkels van D66 sprak van symboolwetgeving. Je kunt volgens haar niet bij wet bepalen dat alcohol en drugs per definitie agressieverhogend werken. Ook gelooft ze niet in de preventieve werking. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand denkt: ik neem nu maar een colaatje, want ik ga straks nog vechten."

Het debat over de invoering van een middelenonderzoek was het eerste onder de gisteren gekozen vaste Kamervoorzitter Arib. Zij werd door alle sprekers gefeliciteerd.

Felicitaties voor Arib bij eerste debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl