NOS Nieuws

Invallen bij Renault, aandeel op beurs onderuit

De aandelen van de Franse autofabrikant Renault zijn met 11 procent gedaald, nadat bekend was geworden dat er een onderzoek loopt naar fraude. Het onderzoek door het Franse ministerie van Economische Zaken heeft betrekking op de uitstoot van vervuilende stoffen.

Renault erkent dat er een onderzoek loopt, maar zegt dat er tot dusver geen misstanden aan het licht zijn gekomen. Ambtenaren die zich met fraude en concurrentievervalsing bezighouden, hebben vorige week vier vestigingen van Renault bezocht. Daarbij zijn computers van leidinggevenden in beslag genomen.

Onderuit op de beurzen

Het Franse onderzoek zou een gevolg zijn van het sjoemelsoftware-schandaal bij Volkswagen. De Duitse autofabrikant programmeerde software in zijn auto's zó, dat ze in testsituaties minder vervuilende stoffen uitstootten dan op de weg. Zo konden de auto's aan de milieu-eisen voldoen.

Ook de aandelen van de Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroën zijn sterk in waarde gedaald, maar daar loopt voor zover bekend geen onderzoek. Ook Fiat Chrysler krijgt klappen. De handel in dat aandeel is zelfs tijdelijk stilgelegd, na een waardedaling van meer dan 10 procent.

Renault Espace

De Duitse milieuorganisatie DUH maakte in november bekend dat de stikstofuitstoot van de Renault Espace 1.6 dCi dertien tot vijfentwintig keer hoger is dan de Euro 6-norm toestaat. De grenswaarde is 80 mg/km, de Espace haalde in één test maximaal 2061 mg/km. Deze test werd uitgevoerd aan de universiteit van Bern.

Renault verwierp de uitkomst. De door de universiteit van Bern uitgevoerde test zou niet aan de Europese regels voldoen. Renault zei dat de Espace een test van de Duitse autoclub ADAC zonder problemen had doorstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl