Annie M.G. Schmidt
NOS Nieuws

Privé-archief Annie M.G. Schmidt naar museum

De zoon van Annie M.G. Schmidt, Flip van Duijn, heeft het privé-archief van zijn moeder geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Het archief bestaat onder meer uit het script voor Ja zuster, nee zuster en een aantal literaire prijzen.

In het archief zitten ook zo'n 185 brieven aan haar moeder en een briefwisseling tussen Schmidt en haar man Dick van Duijn. Directeur Aad Meinderts schrijft op de website van het museum dat de brieven het verdienen om in zijn geheel te worden gepubliceerd. "Schmidt is in haar correspondentie even persoonlijk, oorspronkelijk en geestig als in haar literaire werk."

Hans Christian Andersenprijs

Een ander bijzonder stuk uit het archief is de Hans Christian Andersenprijs. Schmidt kreeg deze prestigieuze prijs voor kinderboeken in 1988 uit handen van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren.

Het museum is van plan om de meest bijzondere stukken uit het archief te laten zien in een kleine expositie. In 2017 komt het Kinderboekenmuseum (onderdeel van het Letterkundig Museum) met een tentoonstelling van de leukste verhalen van Schmidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl