Militairen houden de wacht, kort na de aanslag op het politiebureau
NOS Nieuws

Aanslag Turkije: 'het was alsof er een atoombom afging'

"Het was net alsof er een atoombom afging", zegt een ooggetuige van de bomaanslag op een politiebureau in het zuidoosten van Turkije. Daar ontplofte gisteravond voor de ingang van een politiebureau een autobom en werden er raketten afgevuurd op het gebouw. Ongeveer een uur lang waren er gevechten tussen veiligheidstroepen en aanvallers.

"De ravage is enorm", zegt Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom, die op tientallen meters van de rampplek in de provincie Diyarbakir staat. Bij de aanslag raakten ook omliggende gebouwen zwaar beschadigd. "Ik kijk aan tegen een woonblok van vier verdiepingen hoog. Daarvan is de hele gevel weggeslagen en zijn de woningen uitgebrand. Naast het woonblok zijn een paar woningen compleet weggevaagd."

Het zuidoosten van Turkije is veranderd in een oorlogsgebied.

Jan Eikelboom, verslaggever Nieuwsuur

Bij de aanslag kwamen zeker vijf mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Volgens de Turkse autoriteiten zijn onder de slachtoffers ook burgers.

De terreuractie was duidelijk tegen de politie gericht, zegt Eikelboom. "Ook in het woonblok woonden politieagenten." Turkse media beweren dat de Koerdische terreurbeweging PKK erachter zit.

Oorlogsgebied

In juli laaide het geweld tussen de PKK en de Turkse overheid weer op. "Het zuidoosten van Turkije is inmiddels veranderd in een oorlogsgebied", zegt Eikelboom. "Al ruim een maand is er een militaire operatie aan de gang. Hele steden en dorpen zijn compleet afgegrendeld van de buitenwereld. Er geldt een uitgaansverbod: mensen mogen de deur niet uit. Hulporganisaties maken zich daar steeds meer zorgen over."

Het oude centrum van Diyarbakir is een frontgebied.

Jan Eikelboom

De gevechten vinden niet alleen plaats op het platteland, zegt Eikelboom. Ook in de gelijknamige hoofdstad van de provincie Diyarbakir, wordt gevochten. In de stad wonen bijna een miljoen mensen, onder wie veel Koerden.

"Het oude centrum is veranderd in een frontgebied. Wij verblijven in de buurt en de hele nacht hebben we zware explosies gehoord."

Het is niet duidelijk wat er zich in de stad afspeelt, omdat journalisten er niet mogen komen. "Het gebied is afgesloten. Naar schatting zijn er al zo'n 170 doden gevallen, onder wie veel burgers."

Waarover gaat het conflict tussen de Koerden en Turkije?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl