NOS Nieuws

Mogelijk verbod op bijengif imidacloprid

Als het gebruik van het middel imidacloprid in de glastuinbouw niet wordt teruggedrongen, gaat staatssecretaris Van Dam het middel verbieden.

Dat zei hij op NPO Radio 1. De staatssecretaris geeft de telers nog tot maart om iets aan de normoverschrijdingen te doen.

Drastische maatregelen zijn volgens van Dam nodig, hij stelt dat de risico's van het insecticide groot zijn. Volgens wetenschappelijke studies leidt het middel tot sterfte onder veel meer insecten dan waar het voor bedoeld is. Ook vogels lijden eronder. Het middel zit ook in het oppervlaktewater met fatale gevolgen voor sommige vogelsoorten.

Onacceptabel

Telers moeten volgens Van Dam voorkomen dat het middel in het oppervlaktewater terechtkomt. Het middel is vooralsnog toegestaan, maar onder de voorwaarde dat het afvalwater van een bedrijf eerst goed wordt gezuiverd. Telers mogen het gif alleen aanschaffen als ze een installatie hebben.

Van Dam: "Verbieden ligt juridisch ingewikkeld als een middel al is toegelaten, dan moet je goede argumenten hebben. Maar die lijken we te hebben."

Van Dam wacht de laatste gegevens over 2015 nog af. "Als daaruit blijkt dat het gehalte in het oppervlaktewater niet is gedaald, gaat het middel in de ban."

Teleurgesteld

Greenpeace laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn. Vorig jaar stapte de organisatie vanwege het bestrijdingsmiddel naar de rechter .

Kees Kodde, woordvoerder duurzame landbouw bij Greenpeace: "In feite kiest het kabinet hier opnieuw voor maanden uitstel. De watermeetgegevens tot en met maart 2016 zullen pas over maanden beschikbaar komen. Het verbod op bijengif had allang ingevoerd moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl