NOS Nieuws

Patiënten boos en bezorgd om tekort aan schildkliermedicijn

Dominika Tulp schrok zich rot toen ze hoorde dat het schildkliermedicijn Thyrax voorlopig niet meer te krijgen is. "Ik heb nu een volledige baan. Maar zonder dit medicijn kom ik gewoon ziek thuis te zitten."

De schildklier van Dominika werkt niet waardoor medicijnen de werking van dat orgaan volledig over moeten nemen. Daarvoor gebruikt zij Thyrax. De producent van het medicijn liet vandaag echter weten dat Thyrax ten minste zes tot negen maanden niet meer leverbaar is. Tot woede en ongeloof van schildklierpatiënten, waarvan er in Nederland ongeveer 350.000 zijn.

'Maatschappelijk onverantwoord gedrag", reageerde apothekersorganisatie KNMP. Volgens Schildklier Organisatie Nederland zal dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij duizenden patiënten.

Excuses biedt producent Aspen niet aan, wel een alternatief: het medicijn Eltroxin. Patiënten moeten met hun arts overleggen of dit alternatief voor hen het beste is. Maar dit overstappen naar een ander medicijn kan leiden tot bijwerkingen, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Grote zorgen voor schildklierpatiënte nu medicijn niet meer te krijgen is

Dat is ook precies waarvoor Dominika Tulp bang is. "Ik raak bij een ander medicijn helemaal ontregeld. Is de dosering te veel, dan word ik hyper en slaap ik niet meer. Is het te weinig dan slaap ik de hele dag."

Hoe nauw dat luistert, merkte ze toen anderhalf jaar geleden de verpakking van Thyrax wijzigde. "In plaats van in potjes werden de pillen voortaan in blisterverpakking geleverd. Daardoor werd de werking wat sterker met als gevolg dat ik nog hooguit drie uur per nacht sliep. Ik liep alleen nog te stuiteren, was onaangenaam gezelschap."

Ze moest weer naar de dokter voor onderzoeken, liep tegen hoge behandelkosten aan en kwam ziek thuis te zitten. Het ging weer beter nadat de dosering was aangepast. Maar door die ervaringen vreest zij voor wat haar te wachten staat nu haar medicijn gewoon niet meer te krijgen is. "Ik houd mijn hart vast."

Producent Aspen zegt goed te begrijpen hoe urgent het probleem is voor patiënten, maar durft geen datum te noemen waarop Thyrax weer geleverd gaat worden.

Als oorzaak van het huidige tekort noemt Aspen "technische problemen die optraden tijdens de overdracht van Thyrax naar een nieuwe productielocatie en de stopzetting van de levering bij de huidige fabrikant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl