Hier in Nordstrand, Schleswig-Holstein, spoelde ook twee potvissen aan
NOS Nieuws

In Duitsland ook zes dode potvissen aangespoeld

In een paar dagen tijd zijn er op de Noordzeekust elf potvissen aangespoeld: vijf op Texel en zes in Duitsland. Sommige dieren spoelden dood aan, andere hielden het nog een paar uur vol.

Vanavond werd op een zandbank in de monding van de Wezer het kadaver van een potvis gevonden. Eerder spoelden er drie aan op de Noordzeekust van de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Vrijdag waren er al twee walvisachtigen gestrand op Wangerooge, het oostelijkst gelegen eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden.

Volgens de Duitse bioloog en walvisdeskundige Jan Herrmann zijn er niet eerder zo veel potvissen in korte tijd dood aangespoeld in Duitsland. De Noordzee lijkt wel een massagraf voor potvissen te worden, zei hij tegen de Duitse zender NDR.

Oorzaak

Michael Dähne van het maritieme museum in Stralsund zegt dat over de oorzaak van de potvissterfte nog niets te zeggen is. Er kunnen natuurlijke oorzaken zoals een ziekte zijn, zegt hij, maar de dieren kunnen ook uit koers zijn geraakt door sonarsignalen. Dähne hoopt dat het onderzoek naar de karkassen daarover snel meer duidelijkheid geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl