NOS Nieuws

Strijd Kamervoorzitterschap tussen Arib en Elias

De stemmingen over een nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer gaan nu nog tussen twee kandidaten: Ton Elias van de VVD en Kadhija Arib van de PvdA. De andere kandidaten Van Toorenburg (CDA) en Bosma (PVV) haalden te weinig stemmen in de derde ronde. In de vierde stemronde, die om ongeveer 21.15 uur begint, wordt bekend wie de voorzitter wordt.

Lastpak

Eerder vandaag presenteerden de kandidaten zich aan hun collega-Kamerleden en beantwoordden zij vele vragen.

Een klacht van de Kamer is dat het kabinet regelmatig laat en onvolledig Kamervragen beantwoordt. Arib zegt dat zij zich daar ook aan ergert. "Ik ben een lastpak, dat kan mijn fractievoorzitter Diederik Samsom beamen. En ik zal ook hierover een lastpak zijn."

Elias wil de Kamerdebatten korter en levendiger maken. Maar hij zal terughoudend zijn bij ruw taalgebruik. "De vrijheid van meningsuiting staat voorop. Als een fractie ervoor kiest een bepaald woord te gebruiken dan zeg ik er mogelijk wat van maar ik zal niet snel iemand de mond snoeren of laten verwijderen. Dat is echt een paardenmiddel."

Van Miltenburg

Er moet een nieuwe Kamervoorzitter komen, omdat VVD'er Anouchka van Miltenburg op 12 december opstapte. Aanleiding was het rapport over de Teeven-deal. Daaruit bleek dat de voorzitter van de Tweede Kamer niet goed was omgegaan met informatie van een klokkenluider.

De verkiezing is te volgen via het liveblog op nos.nl en op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl