Veel belangstelling voor de nu dode potvissen op Texel. De dieren spoelden deze week levend aan ANP

Dat de vijf aangespoelde potvissen op de kust van Texel dood zijn is sneu voor de dieren, maar ook goed nieuws, zegt Arthur Oosterbaan van natuurorganisatie Ecomare. Jarenlang spoelde er geen enkele potvis aan in Nederland: "Toen werd het dier met uitsterven bedreigd."

Tussen 1760 en 1800 spoelden er 12 potvissen aan in ons land. De eerstvolgende soortgenoot daarna die op onze kust strandde diende zich pas in 1953 aan en dat heeft een logische verklaring. "In die eeuwen werd er massaal op potvissen gejaagd bij Noorwegen, ook door de Nederlanders", zegt Oosterbaan.  

NOS

Door overbejaging werden vele walvissoorten met uitsterven bedreigd. Daarom werden er halverwege de twintigste eeuw door de Internationale Walvisvaart Commissie regels opgesteld om de dieren te beschermen. "Dat heeft zijn uitwerking gehad", zegt Oosterbaan. "Je ziet nu dat de potvis zich heeft hersteld. Dus dat ze aanspoelen op Texel is heel sneu, maar wel goed nieuws. Het is een natuurlijk verschijnsel."

Piekjaren

"Er zijn ook duidelijke piekjaren te zien in het aantal gestrande potvissen", zegt de bioloog. Zo spoelden er in 2004 in totaal vier potvissen aan in Nederland en in 1997 vijf vissen. "Daar is geen duidelijke verklaring voor te geven. Mogelijk staat de stroming verkeerd als de vissen van Noorwegen naar de Azoren zwemmen, op zoek naar voedsel." 

STER reclame