Simon Vroemen en Ria Stalman in actie
NOS Sport

Atletiekunie ontneemt Stalman en Vroemen eretitel

De Atletiekunie heeft Ria Stalman en Simon Vroemen het lidmaatschap van verdienste ontnomen. Volgens de bond komen leden die doping hebben gebruikt, of hiervoor zijn veroordeeld, niet in aanmerking voor die eretitel.

"Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie heeft tot de maatregel besloten naar aanleiding van recente dopingperikelen in het algemeen en meer specifiek naar aanleiding van de uitzending van Andere Tijden Sport opnieuw gekeken naar het beleid ten aanzien van het toekennen van het Lidmaatschap van Verdienste van de Atletiekunie", aldus een verklaring van de atletiekbond.

Landré: Stalman verdient blijk van waardering niet

Algemeen directeur Jan Willem Landré is stellig: "Het lidmaatschap van verdienste is een blijk van waardering vanuit de atletiekgemeenschap en het woord zegt het al: dat verdien je. Op basis van een sportieve prestatie."

"Als dan blijkt, zoals afgelopen vrijdag bij Andere Tijden Sport, dat die prestatie tot stand is gekomen met doping, dan vinden wij (het bestuur van de Atletiekunie, red.) dat je die blijk van waardering niet langer meer verdient."

De Atletiekunie wil Stalman ook haar Nederlands record (71,22 meter, uit 1984) ontnemen. Hierover moet nog een definitief besluit worden genomen.

Afgelopen vrijdag bekende de nu 64-jarige Stalman in een openhartig interview met Andere Tijden Sport dat ze in de laatste tweeënhalf jaar van haar loopbaan, tijdens zware trainingsperiodes, anabole steroïden heeft gebruikt. Stalman veroverde in 1984 tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles goud bij het discuswerpen.

Na de Spelen van 1984 zette Stalman een punt achter haar carrière. Ze werd later dat jaar uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

ATS: Ria Stalman, de andere kant van de medaille

Oud-atleet Simon Vroemen, specialist op de steeplechase, werd in 2008 betrapt op het gebruik van doping en ontving hiervoor uiteindelijk een schorsing van twee jaar.

De nu 46-jarige Vroemen werd in 2004 zesde op de 3.000 meter steeplechase tijdens de Olympische Spelen. Vanwege een positieve dopingtest ging hij niet naar de Spelen van 2008 in Peking.

Simon Vroemen na de olympische finale van de 3.000 meter steeplechase in 2004, waarin hij zesde werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl