Geert Wilders
NOS Nieuws

Peilingwijzer: PVV bij De Hond groter dan bij anderen

De eerste Peilingwijzer van 2016 laat nauwelijks verschuivingen zien in de politieke voorkeur van de Nederlanders. De PVV blijft het in dit gewogen gemiddelde van de grote politieke peilingen goed doen. De partij van Geert Wilders is met 33 tot 39 Tweede Kamer-zetels veruit de grootste, maar is sinds eind november niet verder gestegen. Een effect van de gebeurtenissen in Keulen valt nog niet vast te stellen.

Zondag meldde Maurice de Hond dat de PVV bij zijn Peil.nl voor het eerst de grens van 40 zetels is gepasseerd. De partij van Geert Wilders is in zijn peiling in drie weken gestegen van 39 zetels tot 41 zetels.

Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat dit geen significante stijging is. Twee zetels valt in de wekelijkse peiling van De Hond al binnen de foutmarge die doorgaans bij peilingen wordt aangehouden. Je kunt volgens Louwerse hooguit zeggen dat de peiling van De Hond voor de PVV voorzichtig omhoog wijst.

Heftiger

Louwerse signaleert dat de PVV bij De Hond al een tijd veel beter scoort dan bij de andere peilbureaus. In de meest recente Politieke Barometer staat de PVV op 30 zetels en bij EenVandaag en TNS Nipo op 33. De PVV is wel overal afgetekend de grootste partij, maar verder is er veel onzekerheid over de omvang van de PVV-aanhang.

Volgens Louwerse zijn bewegingen in de kiezersvoorkeuren bij De Hond vaak heftiger dan bij andere peilers. Hij denkt dat dit komt door de samenstelling van De Honds panel. De Hond peilt de voorkeur van mensen die zichzelf bij hem hebben aangemeld. Het valt aan te nemen dat die gemiddeld de politiek meer op de voet volgen en eerder geneigd zijn hun voorkeur te wijzigen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen.

In de Peilingwijzer staat de VVD tweede met 20 tot 25 zetels. Daarna volgt een groepje van drie: het CDA (16 tot 20 zetels), D66 (15-19) en de SP (14-18). Zij worden gevolgd door de PvdA (10-14) en GroenLinks (9-13), die sinds de aanwijzing van Jesse Klaver als partijleider van GroenLinks vrijwel gelijk op gaan.

De linkse partijen worden gevolgd door de ChristenUnie (5-7), 50Plus (3-7), de PvdD (2-4), de SGP (2-4) en VNL (0-1). De partij van Bram Moszkowicz lijkt weinig kans op een zetel te maken.

De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Leiden University).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl