Badawi (rechts) krijgt in 2013 een prijs uitgereikt door Lisbeth Palme
NOS Nieuws

Saudi's pakken zus van veroordeelde blogger Badawi op

Mensenrechtengroeperingen en activisten zeggen dat de prominente mensenrechtenadvocaat Samar Badawi is gearresteerd. Ze is de zus van de in Saudi-Arabië veroordeelde blogger Raif Badawi. Ook Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International in Nederland, meldt de aanhouding.

De arrestatie van Samar Badawi houdt volgens Amnesty verband met haar rol bij het opzetten van een Twitter-account voor haar man Waleed Abulkhair, die ook advocaat is. Hij zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit. Abulkhair verdedigde onder anderen blogger Raif Badawi.

Blogger

Raif Badawi is in Saudi-Arabië veroordeeld tot duizend zweepslagen en tien jaar gevangenisstraf wegens belediging van de religieuze elite in het land. In oktober vorig jaar kende het Europees Parlement hem de Sacharov-prijs toe.

Badawi hield een weblog bij en richtte de website 'Vrije Saoedische Liberalen' op. Eind december liet zijn vrouw weten dat zijn gezondheid als gevolg van een hongerstaking achteruit gaat. Amnesty International kreeg toen niet bevestigd of hij inderdaad in hongerstaking was gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl