De potvissen spoelden dinsdagmiddag aan op Texel
NOS Nieuws

Vijf potvissen aangespoeld op Texel

Voor de kust van Texel liggen vijf potvissen in de branding. Een team van deskundigen onderzoekt de toestand van de dieren. Mogelijk lukt het hen om de potvissen nog terug naar het open water te krijgen. Ook zijn er vrijwilligers van de KNRM en medewerkers van natuurmuseum Ecomare aanwezig.

De potvissen werden vanmiddag rond 16.45 uur gesignaleerd voor de kust van Den Hoorn. Het strand ter hoogte van de vindplaats is afgezet. De gemeente Texel heeft een noodverordening afgekondigd en roept mensen op om niet naar het strand te komen om de hulpverleners de ruimte te geven.

  • ANP
    Deskundigen denken dat er weinig kans is dat de zeedieren het overleven
  • Videolux Productions
    De potvissen liggen in de branding
  • KNRM
    Onder meer vrijwilligers van de KNRM zijn bij de dieren

Omdat het walvisachtigen zijn, is het protocol Stranding levende grote walvisachtigen (.pdf) in werking getreden. Dat protocol werd opgesteld na het aanspoelen van bultrug Johanna op de Razende Bol in 2012. De moeizame reddingsoperatie van de bultrug leidde tot kritiek, waarna de Tweede Kamer om heldere regels vroeg.

Weinig kans

Volgens walviskenner Adri Vonk is de kans klein dat de dieren het overleven. "Ik ben op het strand gaan kijken en zag dat de dieren al zwaar beschadigd zijn", zegt hij tegen de NOS. "Een paar liggen er al op hun zij. Ik denk dat ze over een paar uur dood in het water liggen."

Afgelopen vrijdag spoelden twee dode potvissen aan op het Duitse waddeneiland Langeoog. In juli 2013 spoelde voor het laatst een potvis aan in Nederland. Dat was op Terschelling. De potvis spoelde levend aan, maar overleed na enkele uren.

Zandbanken

De Noordzee is eigenlijk te ondiep voor potvissen. De zeedieren kunnen moeilijk overweg met de vele zandbanken en bovendien missen ze er hun favoriete voedsel: de inktvis.

Als potvissen verdwalen, komen ze af en toe toch in de Noordzee terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl