Acht Duitsers omgekomen bij aanslag Istanbul

Het afgezette plein voor de Hagia Sofia in Istanbul EPA

De zelfmoordaanslag van vanochtend in het centrum van Istanbul heeft aan acht Duitse toeristen het leven gekost, heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier bekendgemaakt. De Turkse autoriteiten lieten vanmiddag weten dat er zeker tien doden zijn, onder wie negen Duitsers.

Twee van de tien doden zijn nog niet geïdentificeerd.

Steinmeier zei dat Duitsland in lange tijd niet zo hard is getroffen door het terrorisme als vandaag. "Het is duidelijk dat het kankergezwel van het terrorisme verder kruipt en ons bedreigt", verklaarde Steinmeier.

Dodental stijgt mogelijk nog

Negen Duitsers raakten bij de aanslag gewond. Sommigen zijn zwaar gewond. Bondskanselier Merkel zei dat niet valt uit te sluiten dat het dodental onder de Duitsers nog stijgt. Ze sprak haar leedwezen over de gebeurtenis uit. 

Het Duitse kabinet komt vanavond in spoedzitting bijeen over de terreuraanslag.

Minister Steinmeier zei ook dat Duitsland zich niet laat intimideren en met andere landen het terrorisme blijft bestrijden.

Dader

Kort na de aanslag bij de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee stelde de Turkse regering de identiteit van de zelfmoordterrorist vast. Het gaat om een 28-jarige Syriër, een lid van IS. Hij stond echter niet op de Turkse terrorismelijst.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2'Wegwezen, er is een zelfmoordterrorist'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Turkije: dader aanslag Istanbul bekend

Onbekend is of de zelfmoordterrorist zich met opzet onder een groep Duitse toeristen gemengd heeft en toen zijn bomgordel liet ontploffen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Duitse toeristen in Istanbul dringend aan mensenmassa's te mijden. Duiters die een reis naar Istanbul geboekt hebben kunnen die kostenloos omboeken of annuleren.

STER Reclame