Video: zwaarbewapende militairen vallen huis El Chapo binnen

Reuters

De Mexicaanse autoriteiten hebben beelden vrijgegeven van de inval die leidde tot de arrestatie van drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo. In de video is te zien hoe zwaarbewapende militairen het huis van de Mexicaanse drugsbaas binnenvallen. De beelden zijn gemaakt door een van de militairen.

De inval in het huis van El Chapo

Al schietend komen de eenheden het huis binnen. Telkens als ze een kamer binnengaan, gooien ze eerst een of meerdere flitsgranaten naar binnen. In de video is niet te zien hoe El Chapo uiteindelijk wordt ingerekend. Wel wordt vermoedelijk een van zijn handlangers gearresteerd. Bij de inval kwamen vijf bendeleden om het leven en raakte een militair gewond.

Spectaculaire ontsnapping

Guzmán werd vrijdag opgepakt in de Mexicaanse stad Los Mochis, nadat hij afgelopen zomer op spectaculaire wijze had weten te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis. Hij gebruikte daarbij onder meer een tunnel van anderhalve kilometer lang, die hij wist te bereiken vanuit zijn cel.

De VS wil Guzmán berechten voor moord, drugshandel, witwassen en het leiden van een misdadige organisatie. Het Openbaar Ministerie van Mexico heeft laten weten dat het zeker een jaar gaat duren voordat hij wordt uitgeleverd aan de VS.

Gisteren werd bekend dat de drugsbaron de afgelopen maanden meerdere keren contact had met de Amerikaanse acteur Sean Penn. Ze hebben elkaar ook ontmoet. Het contact tussen Penn en Guzmán zou geholpen hebben bij het ontdekken van de schuilplaats van El Chapo.