David Bowie in 1974. Hij ontving in het Amsterdamse Amstel hotel de pers na het winnen van een Edison
NOS Nieuws

'David Bowie wilde ongestoord werken in Nederhorst den Berg'

De gisteren overleden David Bowie heeft een van zijn grootste hits, Rebel Rebel, opgenomen in Nederhorst den Berg. De zanger verbleef in 1974 een maand lang in het Noord-Hollandse dorp. Studiotechnicus Jan-Willem Ludolph, toen 22 jaar oud, kan zich die maand nog goed herinneren. Hij werkte dag in dag uit intensief samen met Bowie in de studio.

Volgens Ludolph wilde Bowie ongestoord werken en kwam hij daarom naar het rustige plaatsje. Bowie was met zijn Bentley gekomen, samen met zijn privéchauffeur en een nanny die op zoon Zowie moest passen. In de kantine van de studio gaf hij Bowie voor het eerst een hand. "Ik heb hem van harte welkom geheten. Het was heel bijzonder", zegt hij tegen RTV NH.

Bevriend

Ludolph was onder de indruk van de wereldster. "Toen hij net was aangekomen en we samen een broodje aten, zei hij: 'We gaan heel veel plezier maken samen.' Het was gewoon hartstikke leuk."

Wat volgde was een fijne samenwerking. "Ik deed de techniek en hij componeerde in de studio. En soms deden we stoute dingen. Nee, geen soft- of harddrugs. Dat heb ik hem nooit zien gebruiken. Maar als hij 's avonds om 23 uur ineens trek in een heel lekkere chateaubriand had, dan sprongen we in de auto en reden we naar het Amstel Hotel. Ja, we raakten wel bevriend. Maar dat heb je al gauw in zo'n studio."

Na zijn tijd in Nederhorst heeft hij Bowie nooit meer gezien. "Zoiets verwatert. Maar het was zo'n goeie tijd. Ik word er vandaag wel een beetje nostalgisch van. Je hebt op YouTube prachtige Bowie-compilaties van twee uur. Ik deed het altijd al, maar die ga ik vandaag wel luisteren. En ja, dat Rebel Rebel hier is opgenomen, geeft een bijzonder gevoel. Iedereen kent het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl