Vlaggen voor het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie
NOS Nieuws

Bedrijven moeten België 700 miljoen terugbetalen

België heeft tientallen bedrijven illegaal staatssteun verleend. Dat oordeelt de Europese Commissie. Zeker 35 bedrijven moeten het belastingvoordeel terugbetalen dat ze afgelopen jaren hebben genoten, bij elkaar zo'n 700 miljoen euro.

Welke bedrijven nu precies het geld moeten terugbetalen, noemt de EC niet. Wel laat ze weten dat het voornamelijk om Europese multinationals gaat. Volgens de Vlaamse VRT zou het onder meer gaan over de bierbrouwer AB InBev.

In oktober vorig jaar kreeg Nederland eenzelfde aanwijzing aan zijn broek over staatssteun door belastingvoordelen aan de koffieketen Starbucks.

Schade

Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager, die zich bezig houdt met mededingingsbeleid, zorgt de Belgische belastingregeling voor oneerlijke concurrentie. Grote multinationals krijgen voordelen ten opzichte van kleinere concurrenten die alleen in België actief zijn. Volgens de commissaris hebben EU-landen genoeg andere mogelijkheden om bedrijven te lokken, die wel legaal zijn.

Vestager: "Als een land bepaalde multinationals onwettige belastingvoordelen toekent, waardoor zij belastingen kunnen vermijden op het grootste deel van hun feitelijke winst, berokkent dit grote schade aan de eerlijke concurrentie in de EU. Aan het einde van de rit draait de Europese burger daar voor op."

'Only in Belgium'

Met de slogan "only in Belgium" probeerde de Belgische overheid multinationals te verleiden te investeren in België. Door speciale belastingafspraken hoefden ze sinds 2005 vaak een groot deel van hun zogenoemde 'overwinst' niet te betalen.

Voor die bijzondere afspraken vergelijkt de Belgische belastingdienst de winst van een multinational met de hypothetische gemiddelde winst die een op zichzelf staande onderneming in een vergelijkbare situatie maakt. Het verschil ziet ze als 'overwinst'.

Het idee is dat de internationale bedrijven overwinst kunnen maken, omdat ze deel uitmaken van een multinationale ondernemingsgroep. Daardoor levert bijvoorbeeld schaalvoordelen op, toegang tot netwerken en nieuwe markten. De extra winst die daar uit voortvloeit, werd in België door de regeling voor 50 tot zelfs 90 procent minder belast.

Dat moet nu dus stoppen, oordeelt de EC. Het is in strijd met zowel Belgische als Europese regels. Het genoten voordeel moet worden terugbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl