Stroetinga wint ook in Earnewâld

Twee dagen na de nationale titel op kunstijs gewonnen te hebben, is Arjan Stroetinga op natuurijs ook winnaar geworden van de '100 van Earnewâld'.

De BAM-schaatser won in de honderd kilometer lange eerste natuurijsklassieker van deze winter de sprint van een kopgroep van vier.

Crispijn Ariëns legde beslag op de tweede plaats, voor Douwe de Vries en Bart de Vries. Sjoerd Huisman eindigde als vijfde door de sprint te winnen van het achtervolgende peloton.

Reitsma

Bij de vrouwen, 'de 50 van Earnewâld', ging de titel naar Mireille Reitsma. De 32-jarige Emmeloordse ontsnapte op het Friese natuurijs in de slotfase uit het peloton en werd niet meer achterhaald.

Het was de eerste zege van het seizoen voor Reitsma, die vorige week op de NK natuurijs in Wanneperveen tweede werd.

Er deden in Eernewoude 65 rijdsters aan de eerste klassieker van het seizoen mee. Carla Zielman, die zondag in Utrecht de NK-titel op kunstijs veroverde, was na vijftig kilometer de rapste in de sprint om de tweede plaats. De Nederlands kampioene op natuurijs Foske Tamar van der Wal legde beslag op de derde plaats.