NOS Nieuws

'Winstmarges op hypotheken lopen op'

Er is te weinig concurrentie op de hypotheekmarkt, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). Daardoor kunnen hypotheekverstrekkers met steeds hogere winstmarges wegkomen.

De winst die banken, verzekeraars en pensioenfondsen op hypotheken maken neemt toe, aldus de VEH op basis van onderzoek door de Universiteit van Amsterdam, ondanks de lage rente. Volgens de organisatie verdubbelde de gemiddelde extra winstmarge tussen juni en november vorig jaar. Die marge is nu bijna een half procent. Dat betekent dat verstrekkers zoveel als een kwart procent van het bedrag dat uitstaat extra verdienen.

Consumenten profiteren niet

In dezelfde tijd namen de kosten voor banken om geld te lenen juist af. De banken, die de helft van alle hypotheken verstrekken, halen het geld dat ze uitlenen op de kapitaalmarkt. Daar is de rente tussen juni en november met 0,3 procent gedaald.

Die daling rekenen ze niet helemaal door aan consumenten. Met 2,86 procent is de rente op hypotheken met een rentevaste periode van bijvoorbeeld tien jaar nagenoeg niet veranderd.

Verzekeraars en pensioenfondsen verstrekken inmiddels de andere helft van alle hypotheken. Maar ook daarop zijn de rentes maar nauwelijks omlaag gegaan.

Gebrek aan concurrentie

Banken zouden hun tarieven wel kunnen verlagen, denkt de VEH, en pensioenfondsen en verzekeraars zouden dan volgen. Maar ze hoeven dat niet de doen, door een gebrek aan concurrentie, zegt de organisatie.

"Door de consumententarieven op hetzelfde niveau te houden, profiteren banken van de gedaalde financieringskosten en neemt hun winstmarge toe. Verzekeraars en pensioenfondsen duiken net onder de rentetarieven van banken, maar voelen geen druk om hun rente verder te verlagen. Daardoor kunnen ook zij een comfortabele winstmarge op hypotheken boeken."

Kritiek

De Rabobank, de grootste hypotheekbank van Nederland, herkent zich niet in het beeld van de Vereniging Eigen Huis. "Onze marges zijn juist gedaald door de toegenomen concurrentie", zegt een woordvoerder. Bij ING zijn de marges wel iets opgelopen, maar minder dan de VEH zegt.

Verder hebben de banken kritiek op de manier waarop de Universiteit van Amsterdam de berekeningen maakt. "Dat is veel te oppervlakkig", aldus de zegsman van ING. "Het is niet alsof je een simpele appel verkoopt. Je moet met heel veel zaken rekening houden voor je een prijs bepaalt. Zo worden er strengere eisen gesteld aan banken voor het verstrekken van hypotheken, wat extra kosten met zich mee brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl