Onderneemster Marieke Havermans maakt grafkisten van bioplastic
NOS Nieuws

Nieuwe trend in de uitvaart: 'groene' grafkisten

Een Nederlandse start-up probeert met grote, duurzame grafkisten de uitvaartbranche op te schudden. Onderneemster Marieke Havermans heeft inmiddels meer dan duizend kisten geproduceerd. Helemaal gemaakt van bioplastic.

De kist, Onora geheten, is in tegenstelling tot gebruikelijke types bolvormig. "Hij heeft geen rechte lijnen", zegt Havermans. "De gebruikelijke grafkisten zijn al jarenlang hetzelfde. Ze zijn donker en bruin. En de gebruikte materialen, zoals nageltjes, nietjes, schroeven en plastic handvatten, zijn milieuvervuilend."

De kist wordt door middel van 'spuitgieten' in een paar minuten geproduceerd. Hij is groter dan een standaardkist en wordt geleverd in verschillende kleuren. Aan de binnenkant zit een matras van hennep.

Uitvaartondernemer Rien Bijnen heeft de kist inmiddels in zijn assortiment opgenomen. Hij bedacht samen met andere ondernemers een paar jaar geleden het concept van de duurzame uitvaart: GreenLeave.

Uniek

"Hier komt steeds meer vraag naar. We werken ook al aan hybride-rouwauto's. De Onora-kisten zijn een aanvulling op die duurzame aanpak."

Er zijn andere ecologische grafkisten op de markt, zoals de natuurkisten van Biesvelden. Volgens Havermans is de Onora met een prijs van 850 euro een van de goedkopere onder de duurzame kisten.

Eerder won het bedrijf de MKB Export Award voor de kist. Volgens MKB Nederland is de Onora uniek en heeft het product wereldwijd potentie.

Of de kist een succes wordt, hangt volgens Havermans af van de uitvaartondernemers. "Het is best een gesloten markt. We hebben de kisten geproduceerd, maar worden ze ook opgenomen door de uitvaartondernemers? Dat is nu echt de vraag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl