Beeld uit een propaganda-video van ISIS-strijders die oprukken naar Tikrit
NOS Nieuws

Aantal namen op nationale terrorismelijst verdubbeld

Op de nationale terreurlijst staan twee keer zoveel namen als een jaar geleden. De lijst telt nu 39 mensen en drie organisaties. Het gaat om Nederlanders en organisaties die betrokken zijn bij terreur in Syrië en Irak.

Dat laat minister Koenders van Buitenlandse Zaken weten aan de vooravond van een internationale conferentie over terrorisme in Den Haag.

Van mensen en organisaties die op de terreurlijst staan, kunnen financiële tegoeden bevroren worden. Daardoor wordt het voor hen moeilijker om terreurdaden te plegen of terroristische activiteiten financieel te steunen.

Pinnen

Koenders noemt de huidige lijst een goed begin, maar benadrukt dat die moet worden uitgebreid. Volgens de minister reizen er jaarlijks namelijk nog veel mensen naar het buitenland om zich aan te sluiten bij een terreurorganisatie.

Ook pleit Koenders ervoor om de gegevens over de financiële beperkingen te delen met andere landen. "Het moet niet zo zijn dat iemand in Sittard niet kan pinnen, maar 500 meter verderop aan de Duitse kant van de grens wel." Koenders snijdt het onderwerp morgen aan op de antiterreurtop.

Europol

Op de top zijn ruim 250 vertegenwoordigers uit meer dan vijftig landen. Ook afgevaardigden van Europol, Interpol, de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn aanwezig. Koenders pleit voor meer samenwerking in de strijd tegen terreur, onder meer op het gebied van repressie, preventie en de-radicalisering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl