NOS Nieuws

Wilders sluit samenwerking met Rutte uit

Zolang de VVD Rutte niet terugtrekt zal de PVV niet met de VVD regeren. Dat twittert PVV-leider Wilders. In de laatste peiling van Maurice de Hond, die vandaag werd gepubliceerd, staat de PVV op 41 zetels.

Rutte werd vanmiddag in het tv-programma Buitenhof gevraagd naar mogelijke samenwerking met de PVV. Rutte herhaalde dat de VVD niet zal samenwerken met de PVV zolang die partij de uitspraken over minder Marokkanen niet terugneemt.

Rutte zei dat die uitspraak het enige is wat samenwerking in de weg staat. "Maar dat betekent niet dat ik sta te trappelen om met de PVV samen te werken", vulde Rutte aan. "Ik vind dat je geen partijen moet uitsluiten. Maar die uitspraak over minder-Marokkanen vond ik zo verschrikkelijk, die moet hij terugnemen."

Stekker eruit

Sinds Wilders in 2012 de stekker trok uit onderhandelingen met CDA en VVD in het Catshuis over bezuinigingen maken de twee elkaar geregeld verwijten. Maar niet eerder sloot Wilders samenwerking met de VVD uit zolang deze onder leiding van Rutte staat.

VVD-minister Schippers heeft gezegd dat zij samenwerking met de PVV niet bij voorbaat wil uitsluiten.

Rutte benadrukte dat hij los van de PVV geen andere partijen uitsluit. "Ik sta niet te springen om samen te werken met de SP, maar ook die sluit ik niet uit", zei de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl