De presentatie van het OVV-rapport oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Vader MH17-slachtoffer vraagt hulp van John Kerry

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

De vader van MH17-slachtoffer Quinn Schansman heeft een brief geschreven aan John Kerry. Hij vraagt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, alsnog radar- en satellietbeelden van de MH17-crash vrij te geven voor onderzoek.

Quinn Schansman (18), die in Hilversum woonde, is geboren in New York en daardoor in het bezit van een Amerikaans paspoort. Vandaar dat zijn vader Thomas Schansman vindt dat hij een rechtstreeks beroep kan doen op de Amerikaanse regering.

Schansman schreef de brief aan Kerry omdat hij vindt dat Nederland te weinig moeite doet om de beelden te bemachtigen. De reactie van de overheid na publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid noemt hij op dit punt 'teleurstellend'.

Vader MH17-slachtoffer schrijft brief naar John Kerry

Kerstmis

In de brief, die via de ambassade naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat, schrijft Schansman: "Kerst en Nieuwjaar vieren zonder mijn zoon Quinn Schansman was moeilijk voor mijn familie en mijzelf. Quinn was een van de 298 mensen die zijn omgekomen bij de aanslag op de MH17 in juli 2014. Hij is het enige slachtoffer met een Amerikaans paspoort. Ik schrijf u daarom voor hulp en steun" (vertaling NOS).

Kerry zei al drie dagen na de ramp in een interview met CNN dat Amerika beschikt over radar- en satellietbeelden.

Ik zou heel dankbaar zijn als de beelden worden overhandigd aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Thomas Schansman, nabestaande MH17-ramp

Een paar weken later op een persconferentie in Australie zei Kerry: "We zagen de take-off, we zagen het luchtspoor, we zagen de inslag, we zagen het vliegtuig van het radarscherm verdwijnen”. De betreffende radar- en satellietbeelden zijn nooit beschikbaar gesteld aan de onderzoekers van de ramp. Twee leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben ze alleen mogen inzien.

In de brief verwijst Schansman naar de uitspraken van John Kerry en vraagt hij de VS nu om de radar- en satellietbeelden alsnog ter beschikking te stellen van de OVV en de Nederlandse overheid. "Ik zou heel dankbaar zijn als de Verenigde Staten, rechtstreeks of via de NAVO, publiekelijk de radar- en satellietbeelden van de minuten voor en na de crash zou overhandigen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid."

Strafrechtelijk onderzoek

De beelden zijn ook van groot belang voor het strafrechtelijk onderzoek dat nog loopt onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie. In dit onderzoek wordt bewijs verzameld waarmee de verantwoordelijken voor het neerschieten van MH17 voor de rechter kunnen worden gebracht. Vorige week werd bekend dat de dadergroep is teruggebracht tot twintig Russische militairen.

Radar- en satellietbeelden vertellen mogelijk meer over de gang van zaken en kunnen ook helpen andere theorieën uit te sluiten, zoals geruchten over de aanwezigheid van andere vliegtuigen in de buurt van het toestel van Malaysia Airlines.

Kamervragen

De Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben veel vragen gesteld over het ontbreken van de primaire radarbeelden. Verschillende landen, waaronder Oekraine en de VS, hebben geweigerd die ter beschikking te stellen. Het onderwerp zal ook aan de orde komen in het Kamerdebat over het MH17-rapport dat op 22 januari gepland is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl