De boerenschuur in Someren toen daar in maart 2015 een xtc-lab werd opgerold
NOS Nieuws

Gedeputeerde belooft drugsafval snel op te ruimen

Het drugsafval dat al tien maanden in gierputten in Someren ligt opgeslagen, wordt binnen een week opgeruimd. Dat beloofde de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP) vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. Hij noemt het schandalig dat de gemeente Someren dit nog niet heeft gedaan.

Vanmorgen bleek dat onderzoekers voor het eerst afvalstoffen van xtc-productie hebben aangetroffen in mais. Op de bijbehorende boerderij werd in maart vorig jaar een groot xtc-laboratorium ontmanteld waarvan het chemisch afval in gierputten verdween. De boer heeft een deel van de vervuilde mest uit die putten vorig jaar uitgereden over zijn land.

Omdat de gemeente en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar elkaar wijzen, is het afval nog steeds niet opgeruimd.

Gedeputeerde Johan van den Hout

"Het kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen maandenlang naast drugsafval moeten leven omdat overheden aan het kissebissen zijn", reageert Van den Hout. Het stinkt rond de boerderij en door de walmen hebben omwonenden last van geïrriteerde luchtwegen en hoofdpijn.

Opruimen

"Als de gemeente de boel niet opruimt, dan moet de provincie het desnoods maar doen. De rekening leggen we dan uiteindelijk wel neer waar die hoort."

De kosten kunnen in de tonnen lopen. Of het gaat lukken om die te verhalen op de boer is nog maar de vraag. De man werd vorig jaar aangehouden toen het lab werd opgerold maar na enkele dagen weer vrijgelaten omdat zijn betrokkenheid waarschijnlijk beperkt was. Hij is nog wel verdachte in de zaak, maar de man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats meer. De zaak is nog in onderzoek.

De burgemeester van Someren wil in het Radio 1 Journaal niet reageren op de zaak. Dat neemt Van den Hout hem kwalijk. "Ik vind dat geen stijl."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl