Minister Bussemaker onderschrijft de plannen
NOS Nieuws

Lerarenopleiding voor academici vernieuwd

De lerarenopleidingen op universiteiten worden aangepakt. De vereniging van universiteiten VSNU wil dat de opleidingen aantrekkelijker en beter worden.

Er komt een tweejarige opleiding die de huidige twee masters vervangt. Nu doet de student die docent wil worden eerst een 'gewone' vakinhoudelijke master en daarna de universitaire lerarenopleiding.

De klacht over de huidige combinatie is vooral dat de studenten twee keer moeten bewijzen dat ze over studievaardigheden beschikken, twee keer een scriptie moeten schrijven en dat er daardoor te weinig tijd is om een goede docent te worden.

Ook wordt het makkelijker om jaren na het volgen van een studie alsnog een opleiding tot leraar te volgen. Er komt maatwerk om dat mogelijk te maken.

Dédain

Voorzitter van de VSNU Karl Dittrich zegt vandaag in Trouw dat er nog steeds met een zeker dédain over het docentschap wordt gesproken. "Nog steeds wordt er op universiteiten gezegd: je kunt altijd nog leraar worden."

Minister Bussemaker wil meer academici voor de klas krijgen en steunt daarom het plan van de VSNU. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze: "Ook draagt het bij aan het terugdringen van het onbevoegd lesgeven in het voortgezet onderwijs. Ik wil dan ook graag helpen de stappen snel en succesvol te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl