Mariniers leiden Guzman naar de helikopter waarmee hij weer naar de gevangenis wordt gebracht AFP

De gisteren opgepakte Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman is naar de gevangenis gebracht van waaruit hij zes maanden geleden ontsnapte. Vanuit Los Mochis, de stad waar Guzman werd aangehouden, brachten militairen hem per legerhelikopter naar de extra beveiligde gevangenis Altiplano in Toluca. 

Guzman probeerde via een riool te ontsnappen tijdens de legeroperatie bij het motel waar hij zich ophield, maakten de Mexicaanse autoriteiten vanmorgen bekend. Toen hij vervolgens in een auto wilde vluchten, konden mariniers hem aanhouden. 

Vijf handlangers van de drugsbaas kwamen om tijdens de schotenwisseling, en een politieman raakte gewond. 

Drugsbaas El Chapo weer opgepakt

De Altiplano-gevangenis krijgt extra bewaking: vijftien militairen met twee tanks en twintig agenten van een elitekorps. Toch zijn de Mexicanen bang dat hij opnieuw ontsnapt, zegt correspondent Marc Bessems. "Er wordt gespeculeerd over een zo snel mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten, zodat hij niet weer verdwijnt." 

Hij is misschien wel de allergrootste drugsbaas ooit.

Correspondent Marc Bessems

Guzman werd volgens Bessems na de dood van Osama bin Laden voor de VS de meeste gezochte man ter wereld. "Hij is misschien wel de allergrootste drugsbaas ooit. De stad Chicago riep hem zelfs uit tot 'Public Enemy No. 1', een titel die eerder alleen was voorbehouden aan de beruchte Amerikaanse gangster Al Capone."

Justitie kwam Guzman op het spoor omdat medewerkers van de drugsbaas bezig waren met de voorbereiding van een film over de ontsnapping van de drugsbaas, heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Zij zochten contact met acteurs en producenten die wilden meedoen aan de verfilming van het leven van Guzman. 

STER reclame