VS blij met arrestatie drugsbaas 'El Chapo'

De VS is blij met de arrestatie van de Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán. Minister van Justitie Loretta Lynch schrijft in een reactie dat het oppakken van de drugsbaas een "klap voor de internationale drugshandel" is. 

Guzmán werd gisteren opgepakt in de Mexicaanse stad Los Mochis. Bij een schotenwisseling met de politie kwamen vijf handlangers van de drugsbaas om het leven. Een politieman raakte gewond. 'El Chapo' ontsnapte op 11 juli uit de gevangenis.  

Uitlevering

Lynch bedankt in haar statement de Mexicaanse autoriteiten. Volgens haar is de arrestatie een overwinning voor zowel de VS als voor Mexico. "Guzmán zal zich moeten verantwoorden voor zijn misdaden die geweld, leed en corruptie op meerdere continenten hebben veroorzaakt", aldus de minister.     

De VS wil Guzmán graag vervolgen. Er zijn al meerdere verzoeken tot uitlevering ingediend, maar tot nu toe ging Mexico daar niet op in. Omdat hij al twee keer uit een Mexicaanse gevangenis is ontsnapt kan het zijn dat uitlevering nu wel aan de orde is.