1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
RTV Rijnmond
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Supers verstoppen 'enge' sigarettenpakjes achter lamellen

Twee supermarkten in de regio Rotterdam gaan pakjes sigaretten en shag in het schap afschermen met lamellen. Ze willen klanten niet confronteren met de aanstootgevende foto's die erop komen te staan. Het gaat om een proef van een filiaal van Albert Heijn in Rotterdam en een vestiging van Plus in Hendrik-Ido-Ambacht, meldt RTV Rijnmond.

Om roken te ontmoedigen, zijn tabaksfabrikanten in de Europese Unie vanaf mei verplicht om alle verpakkingen van rookwaren te voorzien van foto's met bijvoorbeeld zwarte longen of een patiënt met keelkanker. In andere landen zijn dergelijke foto's al langer te zien op pakjes sigaretten en shag.

Afschrikbeleid

Plus in Hendrik-Ido-Ambacht is het niet eens met het afschrikbeleid van de EU. De bedrijfsleider wijst erop dat niet alleen rokers de foto's zien, maar ook medewerkers en andere klanten. "Als je postzegels moet hebben, kom je toch met een ander gevoel als je die foto's ziet", zegt hij. "Degenen die roken en willen blijven roken, weten dat die foto's op de pakjes staan."

Volgens de bedrijfsleider zijn klanten positief over de proef. "Mensen vinden het fijn. Anderen schrikken zich rot omdat ze denken dat er geen sigaretten meer verkocht worden." Als de komende maanden de verkoop niet te veel inzakt, blijven de lamellen voor het sigarettenschap hangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl