ANP

De voortvluchtige drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán is opgepakt. Hij is levend en ongedeerd in handen van de Mexicaanse justitie, meldt de Mexicaanse president Peña Nieto op zijn Twitteraccount. "Missie volbracht: we hebben hem. Joaquin Guzmán is gearresteerd."

Guzmán ontsnapte op 11 juli op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte gevangenis Altiplano in Toluca. Dat verdween via een 1,5 kilometer lange tunnel onder zijn cel. 

Uitlevering

Volgens het leger werd El Chapo opgepakt na een schotenwisseling met de politie in de stad Los Mochis, in de deelstaat Sinaloa, waar Guzmán vandaan komt. Vijf handlangers van de drugsbaas kwamen om het leven en een politieman raakte gewond. In het pand waar Guzmán zat, werd een grote hoeveelheid wapens en munitie gevonden.

De VS wil Guzmán ook vervolgen. Tot nu wilde Mexico hem niet uitleveren, maar nu hij al twee keer is ontsnapt uit een Mexicaanse gevangenis, kan het zijn dat Mexico hem liever aan de Amerikanen overdraagt.

Sinaloa-kartel

In 2001 ontsnapte Guzmán voor het eerst uit de gevangenis, toen in een mand vuile was. Pas dertien jaar later, in februari 2014, kon hij weer worden gearresteerd.

Guzmán (57) leidde het Sinaloa-kartel, het belangrijkste drugskartel van Mexico, met een netwerk dat reikt tot in de Verenigde Staten, Europa en Australië. 

Reconstructie ontsnapping El Chapo

STER reclame