EPA
NOS Nieuws

Massaal misbruik koorknapen Regensburger Domspatzen

Priesters en leraren van het wereldberoemde koor van de kathedraal in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt en mishandeld. Dat zijn er veel meer dan de 72 gevallen waarmee het bisdom zelf eerder naar buiten kwam.

Advocaat Ulrich Weber sprak afgelopen jaar in opdracht van het bisdom met betrokkenen. Ook kon hij geheime archieven raadplegen. Weber vreest dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt.

De advocaat vermoedt dat ongeveer een derde van de 2100 leerlingen die tussen 1953 en 1992 naar Regensburg kwamen met lichamelijk geweld te maken heeft gehad.

Verkrachting

Het seksueel geweld varieerde van strelen tot verkrachting. Verder zeiden jongens dat ze tot bloedens toe zijn geslagen met een stok, sleutelhanger of zegelring. Kinderen die in bed hadden geplast, mochten niets meer drinken.

Slachtoffers: aan de buitenkant leek alles anders

De meeste misdrijven zijn inmiddels verjaard. Binnen het bisdom was volgens Weber al langer bekend wat er gebeurde, maar uit vrees voor persoonlijke gevolgen en consequenties voor het koor werd daar niets mee gedaan.

Het bisdom heeft de slachtoffers 2500 euro in het vooruitzicht gesteld.

1000 jaar

De Regensburger Domspatzen is een van de beroemdste koren ter wereld en het oudste knapenkoor van Duitsland. In 1976 vierde het zijn duizendjarig bestaan.

Tussen 1964 en 1994 stond het koor onder leiding van Georg Ratzinger, de nu 91-jarige broer van paus emeritus Benedictus XVI. Aan het koor zijn ook een school en een internaat verbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl