Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
NOS Nieuws

'UWV keurt jonge gehandicapten te streng'

Het UWV moet jonge gehandicapten minder streng keuren voor een zogenoemde garantiebaan, vindt de vereniging van Sociale Diensten Divosa. Aan de inzet van gemeenten om de jongeren aan het werk te krijgen ligt het niet, zei voorzitter Paas in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Werkgevers, werknemers en de overheid hebben afgesproken om de komende tien jaar 100.000 werklozen met een beperking aan een baan te helpen, maar deze garantiebanen zijn alleen beschikbaar voor mensen met een zware handicap.

Paas wil dat de garantiebanen voor meer mensen bereikbaar worden: "Nu kijkt het UWV of je als gehandicapte theoretisch nog ergens werk zou kunnen vinden. Als dat het geval is, val je onder de algemene zorg van de gemeenten en concurreer je met alle andere werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Deze mensen vallen tussen de wal en het schip."

Klijnsma

Volgens Paas deinst de politiek nu terug voor de aanpassing van de regels, omdat die onderdeel zijn van een groter pakket aan afspraken. "Werkgevers en werknemers hebben hier bij het sociaal akkoord ontzettend strenge afspraken over gemaakt, die zo strikt zijn dat veel werkgevers inmiddels terugschrikken voor het aannemen van een gehandicapte", zegt hij.

Het ministerie van Sociale Zaken laat in een reactie weten dat gekeken wordt naar een aanpassing van de afspraken over garantiebanen. Daarvoor lopen inmiddels al enkele proefprojecten, zegt een woordvoerder. Voor de zomer geeft staatssecretaris Klijnsma naar verwachting meer duidelijkheid over de eisen voor garantiebanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl