NOS Nieuws

Cel geëist tegen fraudeurs nep-gastouderbureau

Het OM heeft straffen van vier, drie en een jaar geëist tegen drie verdachten van grootscheepse fraude met kinderopvangtoeslag. Ook zal justitie de opbrengst van de fraude terugvorderen.

De verdachten exploiteerden op papier tussen 2011 en 2015 een gastouderbureau in Den Haag. Op basis van overeenkomsten met vraagouders en gastouders vroeg het bureau bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag voor de ouders aan. In werkelijkheid was er geen sprake van opvang.

Medewerking

Veel vraagouders waren op de hoogte van de fraude en werkten er ook aan mee. In totaal heeft de fiscus 3,35 miljoen euro aan onterechte toeslagen uitgekeerd.

"De Belastingdienst was voor de verdachten niets anders dan een geldboom, een pinautomaat met gratis geld", betoogde de officier van justitie. De verdachten wordt oplichting van de Belastingdienst, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. De rechtbank doet uitspraak op 21 januari.

De gastouders die in het complot zaten, zijn eerder al berecht. De rechter legde hun voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl