ANP
NOS Nieuws

D66 wil 'bij de gratie Gods' uit wet halen

Nederlandse wetsartikelen moeten ontdaan worden van de vermelding "bij de gratie Gods". Oppositiepartij D66 heeft een voorstel ingediend om deze tekst te schrappen uit de wet. D66-Kamerlid Van Veldhoven vindt dat wetgeving neutraal moet zijn zonder verwijzing naar een geloof.

Elke Nederlandse wet begint met "Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau...".

Neutraal

Van Veldhoven benadrukt dat de Koning een wet helemaal niet bij de Gratie Gods tekent, maar bij die van alle burgers, vertegenwoordigd via het parlement. "Kiezers stemmen op volksvertegenwoordigers, die namens hen wetten maken", zegt het D66-Kamerlid. "Dat wetgevingsproces hoort in onze democratie neutraal te zijn."

D66 denkt een meerderheid van de Tweede Kamer achter haar plan te krijgen, omdat alleen CDA, ChristenUnie en SGP een christelijke basis hebben. De partijen zonder gelovige achtergrond hebben gezamenlijk 129 stemmen in de Tweede Kamer.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt de verwijzing naar God "niet het grootste maatschappelijke probleem van dit moment", zei hij vanmorgen voor het begin van de ministerraad.

Plasterk: verwijzing God niet grootste probleem dit moment

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl