De boulevard van Philipsburg op St. Maarten
NOS Nieuws

Sint Maarten broeinest van mensenhandel en uitbuiting

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Mensenhandel, uitbuiting en prostitutie is op grote schaal aanwezig op Sint Maarten, zegt het Openbaar Ministerie op het eiland. Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) had het OM gevraagd naar de stand van zaken van de zware criminaliteit en mensenhandel.

Volgens het OM wordt Sint Maarten overspoeld door illegalen. Schattingen lopen uiteen, maar het OM gaat uit van 40.000: net zo veel als het aantal inwoners. Veel van hen zijn vluchtelingen uit Haïti. Zij worden door mensensmokkelaars naar Sint Maarten gebracht waar ze vaak worden uitgebuit door hun werkgevers.

Ook de seksindustrie op het eiland is booming business. Het OM denkt dat er zo'n 200 sekswerkers actief zijn in de clubprostitutie. Afgezet tegen het aantal inwoners is dat zes keer hoger dan in Amsterdam, waar zo'n 650 prostituees werken op de Wallen.

Toezicht

OM-woordvoerder Karola van Nie zegt dat het werkelijke aantal sekswerkers op Sint Maarten nog hoger is, omdat er op het eiland geen beeld is van de straatprostitutie.

Prostitutie is op Sint Maarten niet strafbaar. Het exploiteren van een seksclub in principe ook niet. "Maar de omvang is wel van belang. Hoe omvangrijker de prostitutiebranche, hoe lastiger het wordt voor toezichthoudende instanties om zicht te krijgen en te houden op uitbuiting", aldus Van Nie.

Witwaspraktijken

Het Openbaar Ministerie zegt maar beperkte capaciteit te hebben om de problemen met mensenhandel aan te pakken. Aan onderzoek naar omvangrijke witwaspraktijken van de casino's en de mogelijke banden met politici komt het OM zelfs niet toe, zo bleek tijdens het IPKO.

Wellicht dat daar verandering in komt, nu Nederland 22,1 miljoen euro heeft vrijgemaakt om de rechtshandhaving te versterken en er 50 rechercheurs bijkomen. Minister Plasterk zei vanmorgen voor aanvang van de ministerraad daar wel van uit te gaan.

Plasterk: extra inzet rechtshandhaving moet verbetering brengen op Sint Maarten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl