De haai op het terrein van het sloopbedrijf
NOS Nieuws

Jaws-haai Bruce naar Oscar-museum

Het Oscar-museum in Los Angeles heeft een enorme haai cadeau gekregen die gebruikt is voor de film Jaws. Voor de thriller van Steven Spielberg werden vier exemplaren gemaakt. Dit is de enige die nog over is.

De haai is ruim 7,5 meter lang, heeft een kop van 200 kilo en kaken van anderhalve meter breed. Spielberg doopte de filmhaai Bruce, naar zijn advocaat.

Drie van de vier haaien die voor de film uit 1975 werden gemaakt, waren van rubber en werden gebruikt tijdens de opnames. Ze waren na afloop te beschadigd om te bewaren. Deze vierde, uit dezelfde mal, is van glasvezel en werd voor promotie van de film gebruikt.

De haai hing jarenlang in het themapark Universal Studios in Hollywood. Daar werd hij in 1990 afgedankt. De eigenaar van het sloopbedrijf waar de haai terechtkwam, besloot hem te houden. Jarenlang hing het gevaarte tussen de autowrakken.

Nu het sloopbedrijf de deuren sluit, doneert de eigenaar Bruce aan het Academy Museum of Motion Pictures, dat in 2017 moet openen. De organisatie achter het museum is bekend van de jaarlijkse Oscar-uitreiking.

De haai is meteen het grootste object van het museum, dat ook al een vin en onderwaterapparatuur uit Jaws in zijn bezit heeft. Daarnaast zullen er ook het paardenhoofd uit The Godfather, een masker uit Planet of the Apes en de schoenen van Dorothy uit The Wizard of Oz te zien zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl