De raadsleden van de Spaanse plaats Torredembarra worden op het matje geroepen vanwege de grootte van de foto van koning Felipe die in de raadszaal hangt. Het staatsieportret is maar iets groter dan een pasfoto.

Torredembarra ligt in Catalonië, waar veel inwoners streven naar onafhankelijkheid van Spanje. Onder leiding van een linkse partij koos de gemeenteraad afgelopen augustus voor het miniportretje. Alle zeventien raadsleden moeten die beslissing nu voor de rechter verantwoorden, vindt de openbaar aanklager.  

Een van de raadsleden noemt de gang naar de rechter politiek gemotiveerd. Volgens hem wordt er ook met deze foto voldaan aan de wet die voorschrijft dat er in elke raadszaal een staatsieportret moet hangen.

'Prominente plek'

De politicus wijst er bovendien op dat het portret even groot is als dat van de Catalaanse regeringsleider Mas. Volgens de Spaanse wet mag de afbeelding van de regionale leider niet groter zijn dan die van de koning.

Verder zegt hij dat de portretten op een prominente plek hangen: boven de ingang van de zaal. Dat is overigens een plek die vanuit de raadszaal niet kan worden gezien.

STER reclame