De ethische commissie heeft drie grote namen in de atletiek levenslang geschorst in verband met doping in Rusland.
NOS Sport

Waarom de IAAF nu de schorsingen bekendmaakt

Drie levenslange schorsingen voor Papa Massata Diack, Valentin Balachnitsjev, Alexei Melkinov en een schorsing van vijf jaar voor Gabriel Dollé. De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie straft de betrokkenen bij corruptie streng.

Maar waarom kiest de commissie ervoor om de schorsingen nu naar buiten te brengen? Er loopt nog een justitieel onderzoek naar dezelfde personen en volgende week komt het tweede rapport van het wereldantidopingagentschap WADA over misstanden binnen de IAAF uit.

Sebastian Coe, voorzitter van de IAAF

De ethische commissie maakt verder duidelijk dat zij wel weet hebben van het tweede WADA-rapport, maar dat zij geen inzage hebben in dat rapport. Bovendien kan de WADA geen straffen uitdelen. De ethische commissie wel en daarom heeft de commissie besloten tot haar eigen onderzoek en haar eigen conclusies.

Voor de geplaagde atletiekfederatie is het geen slecht moment om nu haar tanden te laten zien. In een reactie zegt Sebastian Coe, voorzitter van de IAAF, dan ook dat hij blij is dat de ethische commissie gedetailleerd onderzoek heeft gedaan.

"De levenslange uitsluitingen zijn een klare boodschap voor diegenen die proberen de atletiek te corrumperen. We zullen blijven samenwerken met de Franse justitie en met de WADA. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl